UPDATE 00.25: Avocatul șefei AEP a anunțat, marți seara, că Ana Maria Pătru a luat decizia de a demisiona de la conducerea instituției.
„Doamna Ana Maria Pătru, având în vedere situația juridică, a luat decizia de a-și înainta de îndată demisia din funcția de președinte AEP'', a declarat avocatul șefei AEP, Ene Cristian.
Femeia nu a făcut nicio declarație presei.
23.20: Șefa Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a fost REȚINUTĂ de DNA. Miercuri va fi prezentată instanței de judecată pentru mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
UPDATE 18.40: Președinta Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, este urmărită penal pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălare a banilor, anunță DNA. Șefa AEP este audiată de procurori de câteva ore.
Din funcțiile de conducere pe care le-a deținut la AEP, Ana Maria Pătru a făcut trafic de influență pentru atribuiri de contracte și efectuare de plăți la zi a serviciilor IT prestate de firmele protejate. Ea a aranjat pentru un om de afaceri și o audiență la fostul ministru al Economiei, Ion Ariton. Pentru aceste servicii, șefa AEP a primit bani, o mașină Land Rover și un apartament în București.
Cronologia faptelor infracționale
>Potrivit procurorilor, în perioada aprilie-iunie 2008, "suspecta Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) – funcție cu rang de secretar de stat – a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanţii unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat."
>În cursul anului 2009, susțin procurorii, Ana Maria Pătru a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soțul ei.
>În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., "suspecta Pătru Anei Maria a pretins și a primit de la reprezentanţii aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, suspecta a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat".
>În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, "suspecta Pătru Ana Maria a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, Ion Ariton, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru".
Pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al autovehiculului marca Land Rover cumpărat cu bani proveniți din două fapte de trafic de influență, Ana Maria Pătru a achiziționat (în 2011) și înmatriculat mașina pe numele unei alte persoane.
–
ORA 17.10: Președintele Klaus Iohannis a precizat, marți, că în cazul în care se va începe urmărirea penală a Anei Maria Pătru, ea va trebui înlocuită din funcție.
„Nu cred că vor fi puse sub semnul întrebării (rezultatele alegerilor — n.r.) și nu cred că felul în care funcționează instituția va fi fundamental afectat. Este o instituție serioasă, lucrează de atâția ani cu problematica alegerilor și sunt convins că își va face treaba în continuare, dar în afară de acest fapt o cercetare a DNA asupra șefului acestei instituții este o surpriză foarte, foarte neplăcută. Depinde ce va comunica DNA. Deocamdată înțeleg că s-au făcut primele verificări astăzi. Dacă se începe urmărirea penală, atunci cu siguranță acea persoană va trebui înlocuită", a declarat șeful statului, la Palatul Cotroceni.
16.33: Preşedinta Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a fost adusă cu mandat, marţi după-amiază, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploieşti. Ea este audiată în dosarul de trafic de influenţă şi spălare de bani.
VIDEO 1: Momentul când Ana Maria Pătru ajunge la DNA Ploiești
Ana Maria Pătru a fost ridicată de procurori dintr-o locuinţă din oraşul Voluntari, din judeţul Ilfov. La intrarea în sediul DNA, Ana Maria Pătru a refuzat să răspundă jurnaliştilor la întrebările legate de acuzaţiile care i se aduc şi de faptul că soţul său a încercat să fugă cu documente considerate relevante de către anchetatori.
11.10: Soțul șefei Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a încercat să fugă cu documente în timpul percheziției domiciliare din Vâlcea. Soții Pătru vor fi audiați la DNA Ploiești.
După descinderea anchetatorilor la locuința șefei AEP din Vâlcea, Ștefan Florin Pătru, soțul acesteia, a sustras documentele firmei prin care au fost spălați banii primiți pentru atribuirea nelegală a unor contracte de achiziții publice și a fugit cu ele. El a fost oprit de anchetatori.
Documentele erau ale unei firme radiate, deținută de Ștefan Florin Pătru, și ar fi elocvente pentru probarea infracțiunilor, spun surse judiciare. Intenția de a fugi cu documentele îl poate băga în arest preventiv pe soțul șefei AEP.
Ștefan Florin Pătru este director comercial al SC OLTGROUP PVC SRL, potrivit declarației de avere al șefei AEP.
–-
Procurorii DNA Ploiești fac percheziții, marți dimineață, la sediul din București al Autorității Electorale Permanente, în legătură cu fapte de spălare de bani și trafic de influență, săvârșite între 2008-2015. Ar fi implicată și președinta AEP, Ana-Maria Pătru, spun surse judiciare. Se fac și trei percheziții domiciliare, între care două la locuințele șefei AEP. Mai multe persoane, între care și șefa AEP, vor fi duse la audieri la DNA Ploiești
Surse judiciare susțin că ar fi vorba de atribuirea, prin trafic de influență, a unor contracte de achiziții publice. Răsplatirea șefei AEP ar fi fost camuflată prin alte contracte.
Unele surse susțin că ar fi implicată și o firmă ce ar fi fost controlată de Sebastian Ghiță, alte surse infirmă informația. Sebastian Ghiță nu a putut fi contactat pentru a ne confirma dacă firmele pe care le-a controlat ar fi implicate în noul dosar. Domnia sa ne-a închis telefonul.
Cine este Ana Maria Pătru. Două "mastere" în securitate și apărare națională!
Ana Maria Patru a fost numită în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente în martie 2012, în urma votului prin apel nominal din plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. În 2002 a terminat Facultatea de Drept la Universitatea Româno-Americană.
Potrivit CV-ului pe care și l-a completat singură, Ana-Maria Pătru a făcut, în 2004, un curs electoral “Jean-Jeurs” ( corect “Jean Jaures”, fără cratimă între prenumele și numele politicianului și filozofului francez), fără să indice instituția de învățământ. În același an urmat și un curs de instruire la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vâlcea.
În fine, simultan a făcut mai multe școli, între care și Colegiul Național de Apărare. Între 2007-2008 a obținut două diplome master în apărarea și securitate națională, (așa cum era moda, nu?).
Și, în timp ce studia de zor, a avut și funcții publice. Și anume: consilier juridic la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vâlcea între 2003-2005, când a sărit direct în funcția de director coordonator la Autoritatea Electorală Permanentă, filiala Sud-Vest Oltenia, unde a stat până în 2007. A fost promovată vicepreședinte al AEP până în 2012, an în care a fost numită președintele AEP, funcție în care au găsit-o procurorii DNA la perchezițiile de marți.
Averea șefei AEP
Averea Anei Maria Pătru a crescut brusc între 2008-2010, când a cumpărat două terenuri întravilane în Vlădești, județul Vâlcea, unde are și o casă de vacanță. De asemenea, a cumpărat un apartament în București, iar în Râmnicu-Vâlcea a primit (donație un apartament). Averea e deținută în comun cu soțul ei, director la o firmă. Are două ATV-uri (Artic Cat si Linhai) și o autoutilitară Dacia 1310.
Șefa AEP a înscris în declarația de avere si datorii: două de câte 50.000 de euro la două persoane fizice și o datorie de 30.000 de lei la o bancă.
–-
Percheziții DNA la Autoritatea Electorală Centrală. Cercetările vizează un nou dosar de corupție, acuzațiile fiind spălare de bani și trafic de influență. Faptele cercetate ar fi săvârșite între anii 2008-2015.
În acest dosar, procurorii anticorupție efectuează patru percheziții: în București, la sediul AEP și în județele Vâlcea și Ilfov, la locuințele unor persoane.
Mai multe persoane vor fi duse la audieri, în cursul zilei, ne-au mai precizat sursele judiciare.
Știre în curs de actualizare